Selger gardiner i Kina

Kjerringene mot strømmen selger gardiner i Kina. Her snakker vi ikke om gardiner fra Kina til Løten - men OMVENDT! Rokosjøvegen som en del av Silkeveien.


INTERNASJONAL: Ia Torgersen er en veldig anerkjent designer og jobber mest mot prosjektmarkedet. Mange av hennes solblendingsprodukter i tekstil er å finne i så vel private næringsbygg som offentlige prestisjeprodukter. Her er hun hjemme i bedriften med hovedsete i Løten. 


At merkevaren Ia Torgersen står fjellstøtt i Skandinavia er velkjent, men nå fortelles det at Torgersens design, kvalitet og funksjonalitet også har slått an i Kina.  

Her snakker vi ikke om gardiner fra Kina til Løten - men OMVENDT!  Rokosjøvegen som en del av Silkeveien.

- Hvem har trukket i trådene her?

 Nysgjerrig ringte vi bedriften i Løten. 

 

FRA LØTEN
- Jeg vil ikke fremstå som ei kjerring fra Løten som syr gardiner til Kina, kommer det kontant fra hovedpersonen. Vi har akkurat ymtet frampå om en oppklarende prat i sakens anledning. 

- Å?

- Det blir litt for snevert. Skal du komme hit bør du vite et par andre ting om oss. Vi vil ikke være med på en slik ”lettvinnreportasje” fra bygda, sier Ia. På klingende Oslo-dialekt.

Mobildekningen er grei. Internett er det verre med.

Mer om det senere. 

 

Vi ville jo gjerne få audiens i bedriften på Ingstad gård uti Løten en plass.  Så vi lover å lese oss opp litt. 

Hjemmesiden er opplysende: 

"Ia Torgersen er en norsk designer som har produsert sine egne interiørtekstiler for offentlig og privat næringsliv siden 1980. Design og produktutvikling skjer lokalt i Norge, og gjør virksomheten unik. Store nasjonale prosjekter er blant referansene. Hovedkontoret ligger i Løten, Hedmark fylke. Bedriften har showroom og salgskontor i Oslo og Bergen".

Med dette i bagasjen - og mer til – går ferden ut i skogen. 

Under intervjuet forteller Ia at bedriften har 8 ansatte. 6 i Løten. én i Oslo og èn i Bergen. I tillegg engasjerer de systuer både i nærområdet og i hovedstaden.

 

BETYDELIG ARBEIDSPLASS
Ias bedre halvdel, billedhuggeren Jon Torgersen, har også sitt virke på Ingstad gård.  

- Vi kom hit ved en tilfeldighet i begynnelsen av 1980-tallet. Vi er opprinnelig fra Oslo, men har vel egentlig alltid drevet vårt virke utenbys. Først fra Beito i Valdres, derfra til Dovre, før vi mer eller mindre tilfeldig endte opp her. Stedet var til salgs, vi la turen innom, men slo det fra oss. En venn klarte imidlertid å overbevise oss om hvilke muligheter som lå her. Dermed slo vi til, forteller Ia.

På vårparten 1983 kom de til gards.

- Det så ikke slik ut her den gangen, sier Ia, og viser oss rundt på tunet med alle bygningene. Hun går foran mot det de kaller Sneglehuset. Et spesielt og spennende hus bygget som et sneglehus. Med hundre år gamle vinduer fra Ådalsbruk Jernstøperi. Huset er kledd i gråstein som er en fin kombinasjon sammen med de gamle vinduene.

- Her tar vi imot folk og holder både møter og seminarer, sier hun og ser seg rundt.

Inne i Sneglehuset står flere av hennes manns verk. Flotte ting støpt i bronse. Der er også et lite gårdsgalleri med peis og langbord.

- Det er jo fantastisk å bo slik. Klart vi finner stor inspirasjon i disse omgivelsene, sier hun begeistret. 


Fra Løten til Kina: Her er gjengen hos Ia Torgersen på Løten. Fra venstre: Anne Bergstrøm, Ulrikke Fosstveit, Line Hauge, Liv Berit Bogen og Ia Torgersen. Foto: Geir Olsen 


OFFSHORE
De jobber først og fremst mot prosjektmarkedet. Leverer til offshore - oljeplattformer og skip. Offentlige og private næringsbygg.  Ia Torgersen har hatt leveranser til en rekke "utstillingsvinduer" opp gjennom årene. Blant annet til VM på Ski i Oslo og OL på Lillehammer. 

- Og Kina?

- Alle som handler med oss gjør det fordi vi har opparbeidet en kompetanse, sier hun. 

Det er trygt å handle fra en liten gård langs Rokosjøvegen, tenker vi. 

Ia Torgersens historie forteller at det nytter å få til internasjonal suksess - med tradisjonelle varer – fra bygda her i Norge. 

 

LITT MALURT
- Klart vi kan få til ting her på berget. 

- Men…

Hun tar en kunstpause. Og fortsetter: - Før jeg sier mer må jeg si at jeg er kjempeglad i Løten. Det er bare én ting som irriterer meg litt vel mye nå om dagen. 

- Å?

- Vi har omtrent ikke internettforbindelse. Selv om jeg har ringt forskjellige steder for å forklare situasjonen, er det som om man ikke tar innover seg problemet. 

En fyr ba meg sågar sende en mail med beskrivelse av problemet, sier hun lettere oppgitt. 

- Sende mail når man ikke har nett. ”Goddag-mann-økseskaft”, avslutter hun med et aldri så lite glimt i øyet. 

Hun har ikke tenkt å gi seg. Heller ikke med dette.

 

LITT MER OM IA TORGERSEN
Ia Torgersen startet selskapet i 1983. 30 år senere er hun et ikon i skandinavisk design.

Byjenta fra Oslo har helt siden 70-tallet jobbet med tekstildesign i stort format. Da hun og ektemannen flyttet til Løten i 1983, startet oppbyggingen av designstudio, verksted, showroom, lager og systue. Nå jobber hun med sitt “landslag i tekstil” i en ombygget og modernisert låve på gården Ingstad. 

Ia brenner for at Norge skal ta vare på sine gode designere, og hun deltok senest under en utstilling på Kunsthøyskolen i Oslo under det nasjonale Designers Saturday.

 

Av GEIR OLSEN

Les mer om følgende emner:

Hamarregionen Utvikling
post@hamarregionen.net
Tlf:+47 40 02 76 83

Besøksadresse:
Grønneberggata 83, 2317 Hamar (PARK gründer- og næringshus)