Miljøbygg i særklasse

Nybygget på Utstillingsplassen høster internasjonal anerkjennelse.

Nybygget på Utstillingsplassen høster internasjonal anerkjennelse. Bygget er et såkalt A-klasse-bygg som også er Breeam-sertifisert. Dette henspeiler til det ypperste innen moderne og bevisst miljøsatsing. Både innen energiutnyttelse og miljø.

POPULÆRT
- Vi har stadig vekk besøk av delegasjoner fra fjern og nær for å ta bygget nærmere i øyesyn, forteller Tron Sanderud. Han er adm. dir. i Utstillingsplassen Eiendom, som står bak bygget.

At utbyggeren «tok den helt ut» på miljøfronten skyldes ikke minst Vegvesenet, som i sin tid utlyste en konkurranse da de skulle finne nye lokaler i Hamar.

- Man ble oppfordret til å komme med to løsninger. Én i tradisjonell byggestil, samt én med sterk miljøprofil. Underveis skjelte man stadig mer mot det resultatet vi ser her i dag, forteller Sanderud.

- Ble det mye mer kostbart?

- Mindre enn hva vi antok. Vi fikk dessuten gehør for at dette måtte gjenspeiles i leieprisen, forteller han videre.

Totalt er bygget på 13 000 kvadratmeter inkludert P-kjeller. Sluttregningen endte på 302 millioner kroner. Omkring 20 - 25 millioner dyrere enn om man hadde bygget på tradisjonell måte

 

ØKONOMISK
Bygget er i to fløyer som er bundet sammen av fellesområder som huser kantine, felles møterom og treningsrom. Vegvesenet benytter alle fem etasjene i den ene delen av bygget. Den andre fløyen huser Eika forsikring, Toten Sparebank med flere.

- Med tanke på dagens lave pengekostnader har vel bruken av huset like stor innvirkning for leietakerne?

- Ja, selvfølgelig. En rekke tiltak gjør at det blir billigere å bruke dette bygget, sier Sanderud om bygningen som gjerne kan omtales som ekstremt energiøkonomisk. Nesten all oppvarming skyldes jordvarme. Alle kontorer er individuelt automatisert med tanke på både lys og varme. Når man lukker døren, senkes varmen og lyset slukkes. Så lenge ingen oppholder seg der.

Ingenting er tilfeldig. Ei heller fasaden. Nedsenkede partier foran vinduer er med på å regulere klimaet innendørs og optimalisere energibehovet.

I tillegg vil nok mange hevde dette speiler det moderne og fremtidsrettede innen arkitektur.

- Vi er stolte av dette miljøbygget. I tillegg er det Hamars flotteste kontorbygg, har prosjektleder i Utstillingsplassen Eiendom, Mette Østby, tidligere uttalt.

 


SÅ VAR DET NAVNET?
En del har allerede begynt å omtale bygget som Eika-bygget. Men saken er at navnet på bygget ennå ikke er bestemt.

- Eika holdt til på Utstillingsplassen før de flyttet over gaten, og det kan jo være bakgrunnen for dette. Men vi har altså ikke bestemt noe navn enda.

Det er vel heller ikke helt unaturlig at Vegvesenet - som faktisk var initiativtaker til bygget, og er største leietaker - også vil ha et ord med i laget.

Tør vi foreslå Vegka-bygget?

Av GEIR OLSEN

Hamarregionen Utvikling
post@hamarregionen.net
Tlf:+47 40 02 76 83

Besøksadresse:
Grønneberggata 83, 2317 Hamar (PARK gründer- og næringshus)