Lykken er de nære ting

Tonje skaffet seg en lykkelig tilværelse på toppen av Espa. Så ble hun enda lykkeligere.


Foto og tekst: Vidar Frislie

Ponniflokken til Tonje ligger i vårsola og tar sin siesta. Det er ponnimor, ponnibarn og bestemor ponni. Åtte i tallet og flere er høyt premierte.

- Du klarer aldri å ha bare en Shetlandsponni, sier Tonje Helene Bøe. I mai kommer det et nytt føll til verden. En av Tonjes gleder er å stå i vinduet å se at ponniflokken hennes har det bra. Tonje Helene Bøe kjøpte småbruket Nordre Store Ree Vangen på Espa. Sammen med Morten Hommerstad Østlund driver hun småbruket på 10,5 dekar med hester, hunder og masse friluftsliv.

På nabojordet går dølahestene, på gårdsplassen er hundegården med et titalls hunder, mens Dika, den irske setteren, har fått plass under hagebordet i solveggen.

Livsprosjekt
Vi er på toppen av Espa med god utsikt over Mjøsa. Tonje kjøpte dette småbruket på 10,5 dekar alene, og kom flyttende med dyreflokken sin fra Åmot i Buskerud. Da var huset blitt brukt som fritidsbolig og standarden var svært enkel. Tonje valgte å leve enkelt og flyttet inn etter et malingsstrøk.

- Dette er et livsprosjekt. Jeg kan ikke gjøre alt samtidig om jeg skal ha dette. Jeg skal leve også, sier Tonje.

Lykkeligere
Så skjedde det som gjorde Tonje enda lykkeligere.  Hun ble samboer med Morten Hommerstad Østlund. Han har vokst opp i Skaberudgrenda mellom Espa og Tangen og har kommet ”hjem” etter å ha bodd i Trondheim, Elverum og til slutt i Hamar.

- Det beste jeg har gjort var å bli kjent med Morten. Da fikk jeg orientert meg godt i området, sier Tonje og smiler.

Luksus
Morten legger innpå noen vedpinner på ovnen på kjøkkenet. Tonje har valgt å ta vare på den gamle KPS-komfyren som sto på kjøkkenet da hun flyttet inn. Ifølge de flinkeste kokkene smaker ikke maten bedre med moderne utstyr.

- Jeg er glad i komfyren min, sier Tonje og viser oss inn i kammerset og stua med panoramautsikt over Skreia og båttrafikken på Mjøsa.

- Det er forskjellige syn på hva som er luksus. For noen er det høg standard innenfor veggene med stor tv som er luksus, mens andre vil ha det slik som dette. Vi ser på det som luksus å komme hjem fra jobb, ta en rask middag, ordne med dyra og svippe ut i skogen for å gå på ski eller sykle. Vi kan nyte friluftslivet med hundene som vi ser smiler og har det bra, sier Morten.

Jobbe med folk
Både Tonje og Morten jobber som miljøterapeuter i Stange kommune. Tonje har kommet inn i jobben som barnevernspedagog, mens Morten har en utdannelse som faglærer innen idrett og natur, og videreutdanning i psykose og rus. 

- Vi jobber med folk begge to og gir mye av oss selv i jobben. Da er det godt å komme hjem å koble helt av med dyra. Vi er glade i dyr begge to. Det gir oss mye, sier Morten. 

Livsstil eller romantikk
Småbrukene på bygda har vært populære i handelen de siste årene. Tonje kjøpte sitt for en million kroner. Morten mener folk må tenke seg grundig om for å finne ut hva de er ute etter.

- Det er viktig å finne ut om du ønsker å bo slik, eller om du har et glansbilde av det å ha småbruk. Da kan du få noen aha-opplevelser. Det er en del jobb. Det går ikke av seg selv dette, sier Morten. Tonje råder folk til først å bo på stedet før de skaffer seg dyr og investerer mye. Morten er ikke sikker på om småbruk er en livsstil eller en hobby for dem.

- Dyra preger hverdagen vår. Det er mulig det er en livsstil, og noe vi trives med fordi det gir oss mye. For meg var det et kultursjokk å komme hit fra en ungkarsleilighet på Ridabu, sier Morten.

Sentralt
Vi snakker hele tiden om hva som er sentralt og ikke. Vi mener det å bo i en by er å bo sentralt. For Tonje og Morten er det sentralt å bo nære skogen på Espa. Det er sentralt i forhold til det de to mener er viktig.

- Vi bor mer sentral enn mange i Hamarområdet. Vi har kort veg til E6, jernbanestasjon, Gardermoen lufthavn, skole, kulturhus, Mjøsa, skogen og fritidsaktiviteter. Dette er sentralt for oss. Om vi vil være urbane kan reise til byen. Det hjelper ikke om jeg bor i et slott, hvis jeg ikke har tilgang til det som gjør meg glad, sier Morten.

Hamarregionen Utvikling
post@hamarregionen.net
Tlf:+47 40 02 76 83

Besøksadresse:
Grønneberggata 83, 2317 Hamar (PARK gründer- og næringshus)