Kom hjem med kjærlighet fra andre siden av kloden

Da Noah ble født, begynte vi å tenke på det å flytte “hematt” til Hedmarken. Plutselig fant vi drømmehuset på Hamar, og da ble det flytting raskere enn vi hadde tenkt!

Tekst og foto: Lars Kristian Seierstad 

Elin Fjestad Kwizombe fra Romedal og Andrew Kwizombe smiler. De fant hverandre for fem år siden i Malawi i Afrika, da Elin og ei venninnen var på ryggsektur i Malawi og Mosambik – kun ved hjelp av lokal kollektivtransport. Etter flere år i arbeid og utdanning i både utlandet og Oslo, er de to nå gått inn for landing på hjemmebane – sammen med lille Noah på to år.

Russ ‘02
Preben Aurmo Haugen fra Ottestad gikk i parallell¬klassen til Elin på Stange videregådene. Begge var russ i 2002. Mens Elin satte kursen mot sør etter skolen, satte Preben seg på flyet til USA for å ta utdanning som kiropraktor. Også her førte reisen til kjærlighet på tvers av jordkloden, da han ble sammen med sin Hailey.
– Det er ikke akkurat en noe superromantisk hi¬strie hvordan vi møttes... Må du spørre om det, ler Preben, når vi lurer på hvordan de traff hverandre.
– Vi møttes rett og slett på en bar. Hailey jobbet i en lokal bank og jeg studerte ved Palmer College of Chiropractic i Iowa. Senere giftet vi oss i Rock Iceland Illinois. Både min og Haileys familie og venner møttes i bryllupet, forteller Preben.
Preben og Hailey er far og mor til Leo Nathanael, som snart fyller to.

TO BLE SEKS: To hedmarkinger er blitt til seks hedmarkinger. Fra venstre; Hailey, Leo Natahanel og Preben Aurmo Haugen, Noah, Andrew og Elin Fjestad Kwizombe.

 

Familien avgjørende
Vi møter de to familiene på Koigen i Hamar. Et heller nitrist vær gjør det ikke fristende å prøve det berømte stupetårnet. Men selv om regnet bøtter ned, synes Leo og Noah det er spennende å utforske omgivelsene. Det ligger mange spennende småting i sanda. Og den froskeformede søppelkassa vekker stor begeistring hos de to små karene.
– Det var nok uten tvil det å komme nærmere fami¬lien som var det viktigste argumentet, da vi be¬gynte å tenke på om vi skulle flytte til min hjemplass, Hedmarken, igjen. Det er rart med det... Når du får et lite barn, blir slike ting viktig, sier Elin Fjestad, og fortsetter:
– Og så betyr selvsagt boligprisene mye. Vi hadde lyst på hus med hage. I Oslo hadde vi ikke hatt råd til det. Men på Hamar fant vi drømmehuset. Da ble det flytting raskere enn vi kanskje først hadde tenkt.

SPENNENDE 1: Det slår aldri feil... Sølepytter og unger er som magneter på hverandre. Leo (snart 2) stortrives som hedmarking.

Musiker
Det at Hamar ligger sentralt på Østlandet var også viktig for beslutningen om å flytte hit. Det gir muligheter for jobb til begge. Med huskjøpet på Hamar i boks, startet jakten på lokal jobb for Elin. Hun endte opp med en spennende stilling som kommunikasjons¬rådgiver i Stange kommune.
Andrew jobber som musker, DJ og produsent, og har både Europa og Afrika som arbeidsplass. Nærheten til Oslo og Gardermoen var avgjørende for at han ga grønt lys for Hedmarken.
– Det blir mange oppdrag i Oslo, særlig i helgene. Og stadig flere prosjekter rundt om i Europa og hjemlandet mitt, Malawi. Erfaringen min så langt er at det går helt fint å jobbe med musikk fra Hamar. Det tar ikke lange tiden å kjøre inn til oppdragsgiverne mine i Oslo eller til Gardermoen, smiler Andrew – som så langt i karrieren har gitt ut fire plater.

Egen arbeidsplass
Det å flytte hjem til røttene og besteforeldre, betød mye også når Preben og Hailey skulle bestemme hvor framtida til den lille familien deres skulle forankres.
– Vi bestemte oss ganske tidlig for at vi ønsket å bo i Norge. De første årene etter at jeg kom tilbake etter kiropraktor-utdanningen, jobbet og bodde vi på Voss. Men vi kjente mer og mer på et ønske om å bo nærmere familien, ikke minst da Leo meldte sin ankomst, forteller Preben.
Han og Hailey bestemte seg for å ta det store skrittet tilbake til Hedmarken, og kjøpte et gammelt oppussingsprosjekt av et hus ved Ottestad stasjon – like ved der Prebens foreldre bor. Og som om ikke det var nop... Preben gikk også for å starte egen arbeidsplass. I september i fjor åpnet han dørene til Stange Kiropraktorklinikk. Kundene har ikke latt vente på seg...
– Det har gått over all forventning! Jeg har hatt mye å gjøre helt siden starten, og angrer ikke på at jeg startet egen næringsvirksomhet, sier Prebem.
Også Hailey Haugen er i jobb.
– Jeg er heldig og har en svigermor som driver Solvang barnehage, og har fått arbeid der. Jeg vet det er endel utlendinger som flytter til Norge som sliter med å få jobb, så jeg har vært heldig, sier hun.

 

Kulturforskjeller
Andrew og Hailey opplever de første årene i Norge og på Hedmarken som spennende – og krevende.
– Kulturen er selvsagt veldig forskjellig. Det er mye å lære og sette seg inn i, som er annerledes enn det jeg er vant med fra Malawi. Men jeg får nye erfaringer hele, og satser mye på å lære meg norsk. Det er åpenbart nøkkelen til å bli godt integrert og få god kontakt med lokalmiljøet, sier Andrew.

KLATRING: Klatring i lekestativ får det til å kile i magen til Leo Nathanael. Da kommer smil¬ene hos Preben og Hailey også.


– Mange mener hedmarkingene er vanskelige å få kontakt med...?
– Det er ikke min erfaring. De er ikke mer tilbakeholdne enn andre kulturer. Jeg tror det er ganske vanlig at det tar litt tid å bli kjent, når mennesker fra ulike kulturelle bakgrunner skal bli kjent med hverandre, mener Andrew.
Også Hailey mener det handler om å bruke tid for å bli kjent med og forstå en ny kultur.
– Jeg kjenner meg igjen i mye av det Andrew sier om kulturelle forskjeller. Den første tiden i Norge var tøff, og jeg lengtet veldig hjem. Men nå går det mye bedre. Jeg trives godt på Hedmarken, sier Hailey.

Holder kontakten
Begge de to famliene er bevisste på at de har røtter i to kulturer, og det betyr mye at barna skal vokse opp med god kjenneskap til begge.
– Vi reiser årlig til familien i Iowa for å holde kontakten, forteller Preben og Hailey.
Andrew har pleid kontakten med familien i Malawi gjennom to årlige turer hjem til Afrika.
– I sommer reiser vi alle tre. Det blir første turen til Malawi for Noah. Vi har ventet med å ta han med til han ble litt større. det er en lang tur med flyet, sier Elin, som gleder seg til den lange familie-ekspedisjonen.

Les flere reportasjer i magasinet Fløtt Hematt fra Hamar media og Stangeavisa.

 

PÅ STRANDA: Stranda på Koigen er spennende å utforske. Fra venstre: Elin, Noah, Andrew, Hailey, Leo Nathanael og Preben.

Hamarregionen Utvikling
post@hamarregionen.net
Tlf:+47 40 02 76 83

Besøksadresse:
Grønneberggata 83, 2317 Hamar (PARK gründer- og næringshus)